Полезна информация

Как да изберем правилния климатик?


Имате нужда от помощ при избора на климатик?Имате нужда от помощ при избора на климатик? В следващите няколко реда ще Ви запознаем с основните показатели, на които е необходимо да обърнете внимание, за да направите разумна покупка.

 

Преди да посетите магазин за климатици, трябва да бъдете подготвени да отговорите на всякакви въпроси, свързани с параметрите на Вашето жилище, като кубатура, височина, изложение, тип строителство, има ли изолация, каква е дограмата, на кой етаж се намира.  Съобразяването с тези фактори подобрява ефективността на климатичната система и увеличава продължителността  на експлоатацията ѝ.

 

Климатиците се делят основно на два вида - конвенционални и инверторни. Разликата между тях се състои в работата на компресора. Конвенционалните поддържат постоянни обороти до достигане на зададената температура, след което изключват. Включват се отново при регистриране на промяна в градусите. Резултатът от постоянното включване и изключване се изразява в по-висок разход на електроенергия от порядъка на 20-40%, в сравнение с инверторните климатици.  Добре е да имате предвид, че конвенционалните системи замръзват при минус  9-10 градуса. Регулирането на оборотите на компресора при инверторните климатици се осъществява автоматично. Желаната температура се поддържа, без уредът да се изключва. В резултат нивата на шум са по-ниски, а животът на системата e по-дълъг.

 

Изключително важно е да съобразите мощността на климатика с кубатурата на помещението, за което ще се използва. Не правете грешката да избирате модел с по-ниска от препоръчителната мощност. В противен случай, в стремежа си да достигне желаната температура,  уредът ще работи непрекъснато при максимално натоварване. Така не само ще се изразходва повече енергия от необходимото, но и животът на климатика ще се съкрати значително. Същото важи и в случай, че закупите модел с по-висока от необходимата мощност. Тогава уредът ще се включва и изключва често и съответно ще увеличи разходите ви за електричество.

 

Мощността при климатиците се обозначава с британската единица BTU (British Thermal Units). Един ват (W) се равнява на 3.412 BTU. За 1 кубичен метър от дадено помещение са необходими 200 BTU (60W). Достижимата мощност, обаче, зависи от различни фактори, като  брой хора в помещението и наличие на други електроуреди. Добре е климатикът да надвишава с 20-30% възможностите за охлаждане, за да не се претоварва. Най-популярни на нашия пазар са уреди с мощност 9000 или 12 000 BTU, като първите са подходящи за климатизирането на малки по площ помещения, например детски стаи.

 

EER (Energy Efficiency Ratio) и COP (Coefficient Of Performance) са изключително важни показатели за енергийна ефективност. Първият измерва ефективността в режим на охлаждане, а вторият в режим на отопляване. По-високите стойности на тези показатели означават по-ниска консумация на енергия и по-висока екосъобразност. Климатичните системи клас А имат най-висока енергоефективност, а тези клас G - най-ниска.

 

Шумът е важен фактор, на който трябва да обърнете внимание, особено, ако избирате климатик за спално помещение. Децибелите на външното тяло на добрите системи не надхвърлят 30db шумоотдаване. Имайте предвид, че конвенционалните уреди работят на по-бързи обороти и генерират повече шум.

Ако имате нужда от допълнително съдействие за избора на климатик, можете да се обърнете към нашия екип от професионалисти.  Ще се погрижим както за това да изберете правилния за вашите нужди уред, така и за неговия правилен монтаж и поддръжка.Каква е разликата между инверторни и обикновени климатици?


razlika mejdu invertor i obiknoven

При избора на климатик, със сигурно сте разсъждавали над това какви са основните разлики между обикновените и инверторните климатици. Отговорът не е сложен – разликата е в начина, по който работи компресорът на климатика.

 

Инверторните климатици работят с технология, която се основава на промяна и контрол на оборотите на компресора. Изменението при оборотите, на които функционира компресора, се постига изключително плавно, което от своя страна води до намаляване на изразходваната енергия.

 

Обикновените климатици работят на следния принцип – при достигане на посочената температура, компресорът на климатика автоматично се изключва. Ето защо, за повторното му включване е необходимо и изразходване на допълнителна електроенергия.

 

Най-сериозното предимство на инверторните климатици е именно фактът, че консумират по-малко ток. При климатичните системи от този тип, щом се достигне желаната от потребителя температура, компресорът превключва в режим на работа, използващ ниска мощност. По този начин инверторните климатици поддържат исканата температура в оптимални граници. Заради технологията, която използват, те могат да намалят консумацията на електроенергия до 65%.

 

Ето защо експертите препоръчват покупката на инверторни климатици. Въпреки по-високата им цена, в перспектива разходите се намаляват значително заради ниското потребление на електроенергия от тези климатични системи. Едно от другите им предимства в сравнение с обикновените климатици, е външната температура, при която може да започне да работи външното тяло.

 

Инверторните климатици могат да работят на отопление при отрицателни външни температури, достигащи дори до -20 °C. Това е трудно достижимо, почти невъзможно, за обикновените климатици.

 

Имайте предвид, че на пазара се предлагат основно два вида инверторни климатици: АС и DС инвертори. Наименованието на този тип климатици идва от електрически преобразувател, вграден вътре в тях. Благодарение на него променливото напрежение от електрическата мрежа (220V/50Hz) се преобразува в постоянно и след това - отново в променливо, но с друго напрежение и друга честота. DC инверторите постигат енергийна ефективност до 50% спрямо обикновените климатици, а AС инверторите до 35%.

 

Благодарение на ниския разход на електроенергия, инверторните климатици са се наложили на пазара пред обикновените. Освен това някои от тях имат и функцията да пречистват въздуха. Ето защо инсталирането им в дома дава възможност за един по-здравословен начин на живот на цялото семейство и дългосрочно спестяване от битовите сметки на домакинството.Причини за закупуване на климатици


климатициОще ли се колебаете дали да се сдобиете с климатик, дали да смените стария или дали не е време за закупуванe на още един уред?

Независимо кога решите, че е крайно време да закупите нов климатик, трябва да сте сигурни, че постъпката Ви е най-ефективното решение, както срещу летните жеги, така и в студентите месеци.

Освен, че са с изискан дизайн и спестяват от месечните Ви сметки за парно, съвременните климатици имат още няколко основни качества:

 

  • Технологията на модерните климатици е безопасна – въпреки, че голяма част от отоплителните системи изискват да наблюдавате работата им през цялото време, климатиците се настройват в предпочитан от Вас режим и отопляват или охлаждат абсолютно безопасно. От Вас се изисква единствено да включите климатика в контакт и да се насладите на ефекта от употребата му. 
  • Съвременните климатици са компактни и не заемат големи пространства – така можете да климатизирате и тесни помещения, които не позволяват инсталирането на каквато и да било друга отоплителна или охладителна система. 
  • Освен задълженията Ви за отопление, климатиците намаляват значително и сметките за електричество – за разлика от останалите уреди, те не изразходват голямо количество електрическа енергия. Тоест при правилна експлоатация климатиците намаляват и разходите за ток. 
  • Изключителен комфорт и безшумен режим на работа - технологиите непрекъснато се развиват и това се отразява на качествата и на климатиците. Конкуренцията в сферата е предпоставка и за търсене на голям степен на удовлетвореност у клиента. Новите климатици предлагат на своите потребители много тих режим на работа, с което осигуряват на потребителите заслужено спокойствие и комфорт.

 

Все още ли се колебаете, дали да закупите климатик? Ако единственият фактор, който Ви спира е цената, можете да разгледате изгодните ни предложения в раздела Рециклирани климатици. Препоръчваме, разбира се, да обърнете внимание на всички модели, за да изберете най-подходящия за Вашите нужди, независимо дали става въпрос за употребата на климатици в дома или офиса.


Пет грешни твърдения за климатици


климатици заблудиЕто и някои от най-често срещаните заблуди при климатиците. Разберете защо следните твърдения са погрешни.


1. Не трябва външното тяло да се монтира на по-голяма височина от вътрешното.

Схващането е грешно! Ако са спазени основните съвети за правилното монтиране на климатици, ще бъде създаден маслен трап за тръбите, който предпазва вътрешното тяло от компресорното масло. По този начин климатиците функционират нормално.

 

2. Единствено инверторните климатици служат за отопление.


Не е вярно! Всички модерни климатици работят в два режима - на охлаждане и на отопление. Инверторните климатици са усъвършенствани системи, които са снабдени с възможност за прецизен контрол и работят с по-ниска консумация на ток. 
При използване на този вид климатици през цялата година се оползотворява по-голямата им енергийна ефективност и съответно работят по-икономично. 
Имайте предвид, че дори и обикновените съвременни климатици отопляват помещението добре.

 

3. Китайските климатици не са за предпочитане пред останалите марки.


Не е вярно! Производството на климатици отдавна е напълно автоматизирано и от голямо значение не е къде машината е произведена, а от какъв материал са съставните му части.


4. Климатиците пренасят по тръбите топъл или студен свеж въздух отвън и така климатизират.


Грешно! По двете тръби на всеки климатик тече хладилен агент (фреон), който изпълнява затворен цикъл (цикъл на Карно). Причина за изтичане на фреон може да бъдат некачествени връзки или пропуск от дефектно тяло. Климатикът с намалено количество хладилен агент престава да работи и дори може да дефектира. В този случай, сплит системата не пренася въздух отвън, а охлажда или нагрява наличния въздух в помещението и това налага периодично то да се проветрява.

 

5. При избор на инверторен климатик се обръща основно внимание на максималната мощност.


Грешно! В каталозите за инверторни климатици като показател се дава номинална, максимална и минимална мощност. Причината е, че потребителят трябва да бъде запознат с възможностите на климатика да се справя със зададената температура в стаята.
Минималната мощност се настройва при режим на поддържане на достигнатата зададена температура. Максималната мощност на климатиците се развива при първоначалното пускане на машината до достигане на зададена температура. В случай, че климатикът не успява да достигне желаните градуси, той продължава да работи, но хаби повече електричество и съществува голяма опасност да се повреди.


Съвети за поддържане на климатици


КлиматициКакто всяка една техника, така и климатикът изисква елементарна поддръжка. Когато тя не е налична, климатиците започват да не функционират правилно и да хабят голямо количество енергия.

Случвало ли Ви се е климатикът Ви да издава странни звуци или от него да се носи неприятен мирис? И двата случая са изключително неприятни и предполагат предприемане на конкретни действия. Но на какво се дължат нарушенията в работата на климатика?

Понякога причините за засиления шум при работата на климатика са в следствие на непрофесионален монтаж, но могат да се дължат и на износване на различни елементи. Шумът при климатиците обикновено се променя при замърсяване на вътрешното тяло и вентилатора. Често причината може да е и компресорът, ако работи с различно от зададеното от производителя количество хладилен агент.


Неприятната миризма, от своя страна, може да се дължи на това, че филтрите на климатиците не могат да абсорбират специфични миризми от преминаващия през тях въздух и те се отлагат във вътрешността. Няколко предпоставки за този ефект са употреба на ароматизатори, пушене и готвене в помещението. От друга страна при засилена употреба на климатика за охлаждане през топлите сезони, вътрешното тяло кондензира обилно. Влажната среда е предпоставка за появата на микроорганизми, което понякога води и до образуване на неприятен мирис.


И в двата случая, проблемите с шума и неприятната миризма могат да се решат с редовна профилактика на климатика.


Повечето климатици се нуждаят от комплексно и навременно почистване, което често е подценявано от потребителите. Независимо дали използвате климатик или печка, при липса на профилактика и елементарна поддръжка, може да се стигне до бърза амортизация на машината.


Дори само за две години, компонентите във Вашите климатици могат да се износят до степен на неузнаваемост и съответно уредът да стане негоден за употреба. Често се наблюдава такава тенденция при бизнес сгради с множество климатици, които работят денонощно.


За да бъдете сигурни в правилната експлоатация на климатика у дома е необходимо един или два пъти годишно да се обръщате към експерти.


Освен монтаж, демонтаж и сервиз, ние  предлагаме  пакетна услуга, която включва всички необходими проверки за правилната експлоатация на климатика Ви. Доверете се на специалистите ни, за да удължите живота на Вашия климатик. Свържете се с нас на следните телефони: